Zupa krewetkowa
(6 porcji)
5 szklanek rosołu warzywnego, 2-3 dymki wraz ze szczypiorem, kawałek ostrej papryki lub na czubek łyżeczki mielonego chili, 1 łyżka sosu sojowego, kawałeczek skórki cytrynowej wielkości złotówki, 3 łodygi palczatki cytrynowej,
2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka siekanych listków kolendry,
1/2 kg mrożonych obieranych krewetek (koktajlowych lub większych)
do przybrania: 2 dymki ze szczypiorem, 1 łyżka siekanych listków kolendry
W rosole warzywnym przez 20 minut gotować siekaną dymkę, pokrojoną na kawałki palczatkę, ostrą paprykę oraz skórkę cytrynową, a także liście kolendry. Przecedzić wywar, dodać sok cytrynowy oraz krewetki i gotować już tylko 2 minuty. Podawać zupę posypaną obficie siekaną dymką i kolendrą.
Komentarze
Znowu 23 – tym razem nie drożdże, lecz dymki. Nie za dużo?
Oczywiście: 2-3, a nie 23 – już poprawione.