Zimowa sałatka z czarnej rzepy
(4 porcje)
2 duże czarne rzepy, serek homogenizowany, 1/2 szklanki śmietany, szczypta siekanej natki pietruszki, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, sól, pieprz.
1. Rzepę obrać, opłukać i utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Posolić – wówczas ulotni się z niej ostry zapach.
3. Utartą rzepę zmieszać z pozostałymi składnikami i dobrze wymieszać. Czarna rzepa jest bardzo zasobna w witaminy i mikroelementy, lecz stosunkowo mało ceniona u nas. Ta sałatka pozwoli docenić zalety tej jarzyny.
Komentarze
Panie Piotrze,
Ja i moja kochana Ewelinka przyrządziliśmy tę potrawę i bardzo nam smakowała. Oprócz ziemniaków zjedliśmy ją z pieczonym schabem, gdyż obawiałem się, że się nie najem;p
Była to nasza pierwsza przygoda z własnoręcznie zebranymi grzybami.
Pozdrawiam!
Cieszę się. A sezon grzybowy w całej pełni. Ostatnio delektujemy się borowikami z własnego lasu. I to w dwóch formach: smażone na maśle z koperkiem i odrobiną soli lub surowe w postaci carpaccio czyli cienko pokrojone wzdłuż, z sola , pieprzem i octem balsamico.
Mmmmmm pyszności! I, ahh, ten własny las. Panie Piotrze moja wyobraźnia wprost tańczy!
A my właśnie jedziemy tam, by potańczyć pośród pomarańczowych maślaków i kani. Widzimy też ze smutkiem, że sezon grzybowy kończy się. Jeszcze tylko szare gąski na najlepszą z zup i…