Sos pieczeniowy
4-5 łyżek sosu , jaki wytworzył się przy pieczeniu wieprzowiny lub cielęciny, 1/2 szklanki sosu sojowego, łyżeczka przyprawy do zup. łyżka soku cytrynowego, dżem agrestowy lub inny kwaśny do smaku, łyżka mąki
1. Sos sojowy zmieszać z mąką, przyprawą do zup i sokiem cytrynowym, po czym wlać do rondla z sosem od pieczeni i gotować 5 min na małym gazie.
2. Na końcu dodać łyżkę dżemu i dobrze rozprowadzić w sosie. Włożyć mięso znów do sosu następnie odstawić z ognia, aby pieczeń z sosem nie przypaliła się.
Sosem polać pokrojone mięso ,resztę podać w sosjerce.
Komentarze
Drodzy Panstwo !
Dziekuje za przepis na tatarski sos. Dodalam do niego organiczny koperek i sos zmienil kolor na zielony wielkanocny. Polecam ten kolor.
Alleluja!
Agatha