Różane rożki

3 szklanki mąki, 1 kostka masła lub margaryny, 1 szklanka śmietany
do nadziewania: konfitura różana
do posypania: cukier puder

Mąkę dobrze posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i dokładnie wyrobić. Uformować kulę, owinąć w folię do żywności i włożyć na kilka godzin do lodówki. Wyjąć z lodówki i od razu wałkować po kawałku okrągłe placki o średnicy około 30 centymetrów. Dzielić koło na 6 lub 8 części. W szerszym krańcu każdego trójkąta układać po pół łyżeczki konfitury różanej i zwijać rożki, zaczynając od brzegu z konfiturą. Rożki układać na wysmarowanej blaszce w dość sporej odległości, ponieważ w piecu ciasto rośnie. Piec na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu z pieca posypywać cukrem pudrem.