Nasi goreng

25 dag ryżu, 25 dag mięsa gotowanego kurczaka, 2 szklanki rosołu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 10 dag krewetek (może być puszka), 10 dag szynki, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki orzeszków ziemnych, 1 łyżeczka sproszkowanej papryki, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki mielonego kminu orientalnego, sól

Dobrze wymyty ryż odsączyć, zalać wrzącym rosołem i gotować bez przykrycia. Gdy ryż wchłonie rosół, garnek zdjąć z ognia. Rozdzielić ziarnka ryżu, mieszając widelcem, wysypać na tacę i dobrze ostudzić w lodówce. W rondlu podsmażyć na oliwie na złoty kolor drobno posiekaną cebulę
i czosnek, dodać ryż i mieszając smażyć, aż się zrumieni. Przyprawić papryką i curry. Dodać szynkę, kurczaka i krewetki. Potrzymać na ogniu jeszcze 3–5 minut. Podawać posypane orzeszkami ziemnymi. Można dodać smażone banany.