Murzyn w koszuli
1/2 kostki masła, 4 jaja, 5 łyżek cukru, 3 płaskie łyżki kakao, 1/2 szklanki mocno schłodzonej śmietany 30%
do koszuli: 2 łyżeczki cukru pudru, sok cytrynowy do smaku, cukier waniliowy
Utrzeć masło do konsystencji śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć masło z utartymi żółtkami, dosypując kakao. Ubić bardzo sztywną pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masła utartego z żółtkami. Przełożyć krem do salaterki i oziębić w lodówce. Ubić oziębioną śmietanę, dodając pod koniec cukier puder i sok cytrynowy do smaku. mietaną udekorować wierzch kremu.
Komentarze
jak ten przepis ma być realizowany-litr herbaty i 25 gad mąki to jest zupa! Potrzebuję dokładnych proporcji i opisu jak to zrobić
Przepraszamy za błąd literowy ( a raczej cyfrowy). To nie 1 litr esencji herbacianej a 1/4 litra czyli szklanka. Po dokładnym wymieszaniu ( jeśli nie w malakserze to wyrabiamy ręcznie 5 – 10 minut) odczekać by ciasto wyrosło i do formy na babki. Piec należy w 150 st. C przez 60 minut.