Mazurek królewski

1/2 kg masła, 2 szklanki cukru, 2 1/2 szklanki mąki, 10 dag migdałów, 12 żółtek, 2 łyżki masł lub margaryny do posmarowania blaszki.
1. Masło utrzeć ,najlepiej mikserem, na śmietanę.
2. Dalej ucierając wybijać po jednym żółtku.
3. Sparzyć ,obrać ze skórek i drobniutko usiekać migdały.
4. Nadal ucierając masę dodawać po trochu siekane migdały, cukier i mąkę.
5. Blaszkę wysmarować dokładnie masłem, jeszcze lepiej wyłożyć aluminiową folią, bo ciasto „lubi” przywierać.
6. Dokładnie utarte ciasto należy rozsmarować na blaszce na grubość palca, przybrać obranymi migdałami i piec w letnim piekarniku do momentu, kiedy będzie złote (ok. 30 min).
Nie jest to ciasto z rodzaju lekkich i dietetycznych . Smakuje dokładnie tak samo, jak przed dziesiątkami lat. Tak piekło się mazurki u praprababki i tak piecze się w rodzinie do dziś. Kroi się mazurek w paski długości ok. 10 cm, szerokości ok. 2 cm.
Nie sposób zjeść więcej niż jeden malutki kawałeczek tego ciasta, wobec czego wystarcza na dość długo po Wielkanocy.