Kopytka
(4 porcje)
8 gotowanych ziemniaków, ok. 1/2 szklanki przesianej mąki, jajko i sól.
1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę do purée lub zemleć w maszynce do mięsa i wyłożyć na stolnicę.
2. Dodać jajko, mąkę i sól, wyrobić ciasto. Jeśli ciasto zbyt się lepi, podsypać mąką.
3. Uformować wałek o średnicy ok. 2 – 3 cm. Wałek kroić ukośnie na małe kawałki.
4. Gotować we wrzącej osolonej wodzie . Gdy wypłyną i chwilę się pogotują, wyjmować je łyżką cedzakową na półmisek.
Podawać do pieczeni, z sosem lub ze skwarkami jako samodzielne danie.
Komentarze
Spróbowałam to zrobić w w/w sposób i mimo starannego mieszania nie można było ustrzec się grudek.
Wypróbowany sposób prababci – 4 szklanki wody, 1 szklanka manny, łyżka masła, sól, łyżka posiekanej zieleniny (ja akurat dodaję koperek, ale co kto woli). Wszystko do gara (woda zimna!). Staję przy garze i zaczynam mieszać do skutku – trochę to trwa, niestety. Od momentu zgęstnienia kaszki (na powierzchni tworzą się takie „pufające” bąble) mieszam jeszcze 3 – 4 minuty i dalej jak w punkcie 3. Kaszka aksamitna, gładka, bez grudek. Dla niezbyt wprawnych kucharek przyda się jeszcze rada aby rozsmarowywać kaszkę na półmisku na gładko łyżką maczaną w zimnej wodzie.
Dawniej zamrażarek nie było, więc przepis o dodaniu łyżki zieleniny opatrzony był uwagą – „w sezonie”. Ja kupuję zieleninę (pietruszka, koperek, szczypiorek), siekam drobno, ładuję do pudełeczka po lodach i do zamrażarki, więc kaszkę z koperkiem mam zawsze kiedy chcę.
Gotowanie moim hobby niestety nie jest (działam na zasadzie „nie chcem, ale muszem”, więc podziwiam mistrzów i kłaniam się nisko.
Połowa z nas(Barbara) ma podobny stosunek do kuchni,ale jak już pracować w pocie czoła, niechaj to będzie z sukcesem.Dlatego zajęłam się kuchnią i przyznam, że czerpię z tego coraz więcej przyjemności, uważając gotowanie za rodzaj twórczości.Przepis na kaszkę w kostkę jest bardzo stary i w mojej rodzinie,zawsze się sprawdzał.Może mieszając należy użyć sprężynki lub rózgi do ubijania, co w naszym domu stosuje się z sukcesem, na przykład do bardzo wymagającego beszamelu. Pozdrawiamy.