Kołduny

na ciasto: 2 niepełne szklanki mąki, 1 duże jajko, sól,
1/2 szklanki wody
na farsz: 35 dag polędwicy wołowej lub baraniej, 25 dag łoju wołowego, 1 łyżka masła, 1 średnia cebula, sól, pieprz, drobno utłuczone ziele angielskie, 4 szklanki rosołu z kostki lub tyle samo rosołu wołowego

Mięso i łój jak najdrobniej posiekać. Cebulę, bardzo drobno posiekaną lub startą na tarce jarzynowej, podsmażyć na maśle, dodać rozdrobnione mięso, podsmażyć, w razie potrzeby wlać kilka łyżek przygotowanego rosołu, dodać wszystkie przyprawy do smaku. Z podanych składników zagnieść ciasto na tyle miękkie, aby można je było cieniutko rozwałkować, po czym wykrawać z niego kieliszkiem do wina krążki (do 5 cm średnicy) lub kroić nożem kwadraty o boku 4-5 centymetrów, nakładać po odrobinie farszu, zlepiać boki i wrzucać na wrzący rosół. Po 2 minutach od wypłynięcia na wierzch kołduny są gotowe. Można je podawać polane stopionym masłem lub jako smakowity dodatek do rosołu.