Kokos i mleczko kokosowe

Zawarty w dużej brunatnej skorupie orzech służy do wielu kulinarnych celów. Odcięty od skorupy może być chrupany przez amatorów jak gigantyczny orzech, amatorzy wypiją zawarty we wnętrzu orzecha sok, tak zwaną wodę kokosową, w postaci wiórków bywa dodawany do wielu rozmaitych potraw. Także z wiórków otrzymuje się mleczko kokosowe, bez którego nie może się obyć wiele egzotycznych kuchni. Kupujemy zarówno wiórki kokosowe w torebkach i na wagę, jak i mleczko kokosowe w puszkach. Jednak ponieważ kokosy bywają u nas w sklepach bardzo często, amatorzy kuchni mogą spróbować przygotować te produkty samodzielnie. Najtrudniejszą pracą jest otworzenie skorupy orzecha: trzeba nawiercić szpikulcem (lub śrubokrętem) w skorupie 3 otwory, po czym za pomocą młotka rozbić ją
i nożem wykroić miąższ. Œwieży posiekany miąższ posłużyć może do przygotowania mleczka kokosowego: trzeba go zaparzyć wrzącą wodą (proporcje: 1/2 szklanki siekanego kokosa na 2 szklanki wrzącej wody), a po ostygnięciu wycisnąć mleczko przez gęstą gazę. Tak uzyskane mleczko posłużyć może do przygotowania wielu potraw.