Kaszka w kostkę do rosołu
(8 porcji)
4 szklanki wody, 6 łyżek kaszy manny lub krakowskiej, łyżka masła, garść posiekanej zielonej pietruszki, sól.
1. Zagotować wodę ,posolić i na wrzątek wrzucić kaszkę stale mieszając, aby nie utworzyły się grudki.
2. Po 5 minutach zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i łyżkę masła, wymieszać.
3. Wylać na zwilżony zimną wodą płaski półmisek.
4. Po godzinie, gdy kaszka zakrzepnie, można ją krajać nożem w kostkę i podawać do rosołu.
Komentarze
Spróbowałam to zrobić w w/w sposób i mimo starannego mieszania nie można było ustrzec się grudek.
Wypróbowany sposób prababci – 4 szklanki wody, 1 szklanka manny, łyżka masła, sól, łyżka posiekanej zieleniny (ja akurat dodaję koperek, ale co kto woli). Wszystko do gara (woda zimna!). Staję przy garze i zaczynam mieszać do skutku – trochę to trwa, niestety. Od momentu zgęstnienia kaszki (na powierzchni tworzą się takie „pufające” bąble) mieszam jeszcze 3 – 4 minuty i dalej jak w punkcie 3. Kaszka aksamitna, gładka, bez grudek. Dla niezbyt wprawnych kucharek przyda się jeszcze rada aby rozsmarowywać kaszkę na półmisku na gładko łyżką maczaną w zimnej wodzie.
Dawniej zamrażarek nie było, więc przepis o dodaniu łyżki zieleniny opatrzony był uwagą – „w sezonie”. Ja kupuję zieleninę (pietruszka, koperek, szczypiorek), siekam drobno, ładuję do pudełeczka po lodach i do zamrażarki, więc kaszkę z koperkiem mam zawsze kiedy chcę.
Gotowanie moim hobby niestety nie jest (działam na zasadzie „nie chcem, ale muszem”, więc podziwiam mistrzów i kłaniam się nisko.
Połowa z nas(Barbara) ma podobny stosunek do kuchni,ale jak już pracować w pocie czoła, niechaj to będzie z sukcesem.Dlatego zajęłam się kuchnią i przyznam, że czerpię z tego coraz więcej przyjemności, uważając gotowanie za rodzaj twórczości.Przepis na kaszkę w kostkę jest bardzo stary i w mojej rodzinie,zawsze się sprawdzał.Może mieszając należy użyć sprężynki lub rózgi do ubijania, co w naszym domu stosuje się z sukcesem, na przykład do bardzo wymagającego beszamelu. Pozdrawiamy.