Jaś z tymiankiem
1/2 kg fasoli jaś, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki świeżego tymianku
na sos: 1/2 łyżki soku cytrynowego, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, cukier, 1 łyżeczka musztardy
Fasolę namoczyć w przeddzień, ugotować do miękkości, pod koniec gotowania posolić. Przygotować sos: wymieszać sok cytrynowy, oliwę, musztardę, sól, pieprz i cukier. Odcedzoną i wystudzoną fasolę wymieszać z posiekanym tymiankiem i czosnkiem. Dodać sos. Fasolę odstawić na
12 godzin. Podawać na pikniku jako samodzielne danie lub jako dodatek do kiełbasek.
Komentarze
Mili Państwo, śmietanka może być płynna (18%Gostyń), czy lepiej, by „dała się kroić”, (typu „szczeciniecka”).Przepis brzmi apetycznie! KM
My używamy płynnej ale może być i bardziej gęsta.
Czy to te rożki zachwalała Magda Mołek na wspomnianej przez Pana „Nocy wina, smakołyków i?pieniędzy” ? Przy najbliższej okazji sprawdzę czy miała rację 🙂
Tak, to ten przepis. Robimy je bardzo często i – jak dotąd – nikt nie narzekał. Mają one jednak jedną wadę: trudno się powstrzymać przed łakomstwem.
Chciałam upiec te rożki, ale mam wątpliwości czy czegoś w tym przepisie nie brakuje? Co powoduje, że rożki rosną? Czyżby śmietana?
Panie Piotrze! czy moge dodac inna konfiture ? a jesli tak to jaka bedzie najlepsza? bo wprawdzie tutaj jest pare setek gatunkow sera ale konfitury rozanej nie moge znalezc!!:(
Absolutnie niczego nie brakuje. Ten przepis w naszym domu jest realizowany ponad 150 lat (przechodzi z babci na wnuczkę) i zawsze równie udany. Nie zastanawiamy się co powoduje, że ciasto jest pyszne i dlaczego rośnie tylko wierzymy naszej praprababci. Warto spróbować!