Jajka z gęstym sosem

(6 porcji)
6 jaj, 3 cebule dymki, świeża papryka, kilka marynowanych grzybków, 2 ogórki kwaszone, sól, pieprz, łyżka cukru, 2 łyżki musztardy, łyżka oleju, sałata do dekoracji .
1. Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu w zimnej wodzie obrać ze skorupek, pokroić na połówki i ułożyć na liściach sałaty na półmisku.
2. Przygotować sos: pokroić drobno paprykę, cebulki ze szczypiorem, grzybki, ogórki, dodać sól i pieprz, olej, musztardę i cukier. Wszystko razem dobrze wymieszać.
3. Tak przygotowany gęsty sos wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godz. Tuż przed podaniem na stół nałożyć po łyżce sosu na połówki jajek.
Jest to jeden ze sposobów podania jajek na przystawkę. Doskonale zastępuje tradycyjne jajka z majonezem.