Jajka w koszulkach

(4 porcje)
8 jaj, 3 łyżki octu, sól, pieprz, 2 ziarnka ziela angielskiego, 1/2 małego listka laurowego. Na sos: łyżka mąki, łyżka masła, sok z 1/2 cytryny, pół szklanki śmietanki, sól, cukier, ziarnko ziela angielskiego i skrawek listka laurowego.
1. W szerokim garnku zagotować wodę z solą, zielem angielskim, liściem laurowym i octem.
2. Ostrożnie wybijać umyte , świeże jaja do małej filiżanki i ostrożnie, po jednym, wpuszczać je do wrzątku. Powinny, o ile jest wystarczająca ilość octu, dość szybko ścinać się na wierzchu, jakby ubierając się w koszulkę. Powinny też zachować kształt, dlatego potrawę tę można przygotowywać jedynie z jaj świeżych, które mają dość zwarte białko, nie rozlewają się. Gotować pod przykrywką do momentu ścięcia się białka, co można sprawdzić naciskając lekko łyżeczką. Trwa to zwykle ok. 2 – 3 min.
3. Wyjmować ostrożnie cedzakową łyżką.
4. Na sos rozpuścić masło, wsypać mąkę, chwilę razem podgrzewać nie dopuszczając do zrumienienia.
5. Rozprowadzić śmietanką, dodać cukier, sól, zagotować do zgęstnienia, dodać sok z cytryny i przyprawy.
Jest to doskonałe, dość proste danie jarskie. Sos powinien być słodko-kwaśny. Podaje się tę potrawę ze szpinakiem lub ziemniakami purée.