Groszek z wieprzowiną

(4 porcje)

2 wieprzowe polędwiczki, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 marchew, 10 dag pieczarek, 25 dag groszku cukrowego, 1/2 łyżeczki sosu chili,
4 łyżki oliwy lub oleju, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
1 szklanka rosołu z kostki

Polędwiczki pokroić w cienkie paseczki. Wymieszać sos sojowy z imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać mąkę kukurydzianą
i do wymieszanej marynaty włożyć paski polędwicy. Jeszcze raz wymieszać, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki, a marchew w paseczki. Groszek cukrowy obgotowywać przez 5 minut. w głębokim naczyniu rozgrzać oliwę lub olej i smażyć mięso około
5 minut, po czym dodać pieczarki i znów chwilę smażyć. Wymieszać rosół z imbirem, wlać do mięsa z warzywami, doprawić chili, na koniec dodać groszek i smażyć wszystko razem jeszcze 4 minuty. Podawać z makaronem lub ryżem.