Duszone kartofle z fetą
1 kg kartofli, 2 cebule, 3 cukinie, 25 dag pomidorów, 10 dag sera feta, 100 ml śmietany, natka pietruszki, 2 łyżki oliwy, sól, świeżo zmielony pieprz, cynamon, oregano
Kartofle obrać i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać kartofle, posypać przyprawami oraz solą, przykryć rondel i dusić, aż kartofle zmiękną. Pokroić cukinię w plasterki, dorzucić do rondla i też posypać przyprawami. Po
3 minutach zrobić to samo z obranymi ze skórki pomidorami. Wymieszać
i dusić jeszcze 10 minut. Przed podaniem fetę zmiksować ze śmietaną
i kłaść po sporej łyżce na każdą porcję.
Komentarze
Szanowny Panie Adamczewski. Przeczytałem dzisiaj w Polityce Pana przepis na tzw. „ruskie pierogi”. Ten sam zresztą co powyżej. Tym przepisem dowiódł Pan,że nie ma zielonego pojęcia o farszu na ruskie. Równie dobrze można by je wypełnić gó…m. Efekt ten sam jak w przypadku Pana farszu. Życzę smacznego…
Lektura „Polityki” nie ma żadnego wpływu na kulturę.Wyrzucone pieniadze w błoto. Tyle mogę wywnioskować z tego komentarza.