Ciasto uniwersalne

3 szklanki mąki, kostka masła lub margaryny, szklanka śmietany.
1. Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać masło lub margarynę (powinny mieć temperaturę pokojową), przesiekać lekko nożem, tak aby kawałeczki tłuszczu były nie większe niż kostki kości do gry”.
2. Wlać śmietanę i mieszać energicznie nożem, a potem ręką, tak aby wszystkie składniki zostały dokładnie wymieszane.
3. Gotowe ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godz.
4. Bezpośrednio po wyjęciu z lodówki chwilę wyrabiać w rękach wałkować po kawałku na posypanej lekko mąką stolnicy.
Ciasto takie jest bardzo kruche, przypomina ciasto francuskie. Można przygotowywać z niego znakomite paszteciki lub pyszną gorącą przystawkę wkładając do upieczonych babeczek po kawałeczku szynki lub kiełbasy i żółtego sera. Można przygotowywać z ciasta uniwersalnego znakomite maleńkie kruche rogaliczki z dżemem, posypywane cukrem pudrem. Ciasto może być przechowywane w lodówce przynajmniej przez tydzień, zużywane w miarę potrzeby. Zawsze się udaje. Nie dodawać żadnych środków spulchniających ani zapachów, wtedy będzie to ciasto uniwersalne.
Można także piec z niego ciasteczka wycinane w różne formy i po upieczeniu Iukrowane (patrz przepis „Łatwy lukier” ) lub ciasteczka składające się z kawałka jabłka owiniętego kruchym ciastem, zwane „jabłkami w koszulkach”.