Chleb domowy
1 kg mąki pszennej, szklanka mleka ,szklanka wody, 10 dag drożdży, łyżeczka cukru, płaska łyżka soli, 2 – 3 łyżki otrąb pszennych, jajko, 2 łyżki oleju, łyżka maku, łyżka oleju do natłuszczenia foremek i łyżka otrąb.
1. Zrobić rozczyn z ciepłego mleka i wody, łyżki mąki, cukru oraz drożdży. Odstawić przykryty w miseczce, aż zacznie rosnąć.
2. Kiedy rozczyn wyrasta, dodać resztę mąki, sól i wyrabiać chwilę, najlepiej rękami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Niektóre gospodynie wyrabiają do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Ale nie jest to warunek udania się chleba.
3. Po wyrobieniu dodać otręby i olej i jeszcze chwilę wyrabiać, aby dokładnie zmieszać wszystkie składniki.
4. Odstawić ciasto do wyrośnięcia okryte czystą ściereczką.
5. Kiedy wyrośnie – formować okrągłe albo podłużne chleby lub bułki, napełniać nimi wysmarowane olejem i wysypane otrębami foremki. Pozostawić znów do wyrośnięcia.
6. Kiedy bochenki wyrosną, posmarować jajkiem rozbitym z wodą i posypać każdy chleb makiem.
7. Piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st C, aż chleby będą rumiane i chrupiące .Gdyby się zbyt mocno rumieniły, nakryć w czasie pieczenia folią aluminiową
Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Często zajmuje znacznie mniej czasu niż pójście po świeże pieczywo do sklepu… Warto czasem rozpieścić rodzinę i gości.
Komentarze
Dziś słuchałam pana w radiu TOK FM i mówił pan coś o przepisie na chleb na zakwasie.
Przepis jest gdzieś do zdobycia.
Pozdrawiam Monika Rutkowska
Tak, oczywiście, np. tu:
Chleb z żurem
Na ciasto:50 dag mąki żytniej razowej, 3 dag soli, 3 dag cukru, 10 dag świeżych drożdży, 1 szklanka żurku domowego lub z butelki, 1/3 kostki masła, kminek, pestki słonecznika, rozmaryn
Na rozczyn: 1 kg maki pszennej, 0,7 l letniej wody, 5 dag drożdży
1. Połączyć w misce sypkie składniki ciasta. Dodać masło i posiekać nożem.
2.Wlać żurek i wyrobić jednolitą, gładką masę.
3.Rozpuścić drożdże w letniej wodzie, dodać mąkę i starannie wymieszać. Przykryć naczynie lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięty rozczyn zmieszać z ciastem i dodać rozdrobnione drożdże, nasiona kminku, pestki i rozmaryn. Wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od dłoni. Przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans.
5.Foremki do pieczenia natłuścić i posypać mąką. Wypełnić je ciastem do polowy. Z wierzchu posypać pestkami i rozmarynem. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
6.Gdy ciasto urośnie do krawędzi foremek włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piec 40 ? 45 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 20 minut i wówczas ostrożnie wyjmować z foremek.
To o tym chlebie opowiadałem. Ale kilka przepisów jest w tej witrynie. Wystarczy wpisać chleb w wyszukiwarce (prawy górny róg) i się pojawia. Smacznego.