Babka herbaciana
20 dag rodzynek, 1 l esencji z czarnej herbaty, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 10 dag smalcu, 10 dag cukru, skórka starta z cytryny, sól, 25 dag mąki, proszek do pieczenia, 15 dag cukru pudru, sok z cytryny, cukier kryształ, kandyzowana cytryna
Rodzynki gotować w herbacie przez 5 minut. Dodać sodę i ostudzić. Utrzeć cukier w smalcu. Startą skórkę cytrynową zmieszać z mąką, posolić, wsypać proszek do pieczenia i wlać chłodną herbatę. Dokładnie wymieszać. Piec w formie przez godzinę w średniej temperaturze (150? C). Ciasto ostudzić i posmarować lukrem z cukru i soku z cytryny. Posypać cukrem kryształem i ozdobić kandyzowaną cytryną.
Komentarze
jak ten przepis ma być realizowany-litr herbaty i 25 gad mąki to jest zupa! Potrzebuję dokładnych proporcji i opisu jak to zrobić
Przepraszamy za błąd literowy ( a raczej cyfrowy). To nie 1 litr esencji herbacianej a 1/4 litra czyli szklanka. Po dokładnym wymieszaniu ( jeśli nie w malakserze to wyrabiamy ręcznie 5 – 10 minut) odczekać by ciasto wyrosło i do formy na babki. Piec należy w 150 st. C przez 60 minut.