Zupa ziemniaczana ze świeżymi grzybami

(6 porcji)

2 marchwie, pietruszka, por, kawałek selera, cebula, świeże grzyby leśne (najlepiej borowiki, podgrzybki albo maślaki czy kurki), 6 sporych ziemniaków, szklanka śmietany 18%, sól, mielony pieprz do smaku

1. Włoszczyznę obrać i pokroić w paseczki lub zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę posiekać, dodać 5 szklanek wody.
2. Oczyszczone i posiekane grzyby sparzyć na durszlaku wrzącą wodą, dodać do warzyw i wszystko razem gotować około 40 minut.
3. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, dodać do zupy i gotować, aż staną się miękkie. W trakcie gotowania dodać sól i mielony pieprz do smaku.
4. Zaprawić gotową zupę śmietaną: najpierw wymieszać ją z kilkoma łyżkami ostudzonej zupy, potem dodać do całości.