Zupa ziemniaczana (potage parmentier)

(6 porcji)

ok. 1/2 kg mączystych ziemniaków, 3 pory, łyżka masła, 1/2 szklanki śmietany 22%, 2 żółtka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, mielony biały pieprz

1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
2. Pory umyć, odciąć zielone części, a białe pokroić w makaronik.
3. Ziemniaki i pory wraz z łyżką masła zalać wodą w takiej ilości, aby jedynie je zakryła.
4. Dusić do momentu, aż ziemniaki się rozgotują, a pory będą miękkie. Wówczas dolać 4 szklanki wody i zmiksować. Dodać sól i pieprz do smaku, a także szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej.
5. Zupę zaprawić wymieszaną z żółtkami śmietaną i mocno podgrzać, ale nie gotować.

Elegancka francuska nazwa pozwalała w ciężkich czasach I wojny światowej nadać nieco wdzięku zwyczajnej zupie gotowanej także w najuboższych domach. Dodatek żółtka nie jest konieczny, wystarczy sama śmietana, jednak z żółtkami zupa staje się bardziej „aksamitna”.