Zupa ze świeżych grzybów

(6 porcji)

ok. 1/2 kg świeżych leśnych grzybów (maślaków, podgrzybków albo gąsek) lub pieczarek, łyżka masła, średnia cebula, 5 szklanek wody lub rosołu warzywnego z kostki, sól, pieprz, 4 łyżki śmietany, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki

1. Posiekaną drobno cebulę poddusić na maśle, nie rumieniąc jej.
2. Grzyby oczyścić, posiekać, dodać do podduszonej cebuli i wszystko razem dusić jeszcze 3-4 minuty.
3. Do uduszonych grzybów z cebulą wlać wodę lub rosół warzywny
i zagotować, doprawiając solą i pieprzem.
4. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami przestudzonej zupy, po czym połączyć z pozostałą zupą. Podgrzać razem, jednak już nie gotować. Przed podaniem posypać siekaną pietruszką.

Zupę ze świeżych grzybów w kuchni polskiej podaje się z kaszą perłową lub zacierkami albo kluskami. Można ją także serwować bez dodatków. Jeśli chce się przyrządzić zupę-krem, wystarczy sporządzić z łyżki masła
i kopiastej łyżki mąki jasną zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować i dopiero potem dodać śmietanę.