Zupa z korbala, czyli dyni

(4 porcje)

1/2 kg ciemnopomarańczowej dyni, kawałek laski cynamonu, 4 szklanki mleka, sól, 3 gorzkie migdały lub 2 krople olejku migdałowego, 4 łyżki ugotowanego ryżu lub drobnego gotowego makaronu albo domowych zacierek

1. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę, zalać 1/2 szklanki wody i na niewielkim ogniu, pod pokrywką, gotować, aż stanie się zupełnie miękka.
2. Nieco ostudzone purée dyniowe zmiksować, dolać mleko, sól, posiekane migdały lub olejek migdałowy oraz gotowany ryż, makaron lub zacierki. Doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku cukrem.
3. Jeżeli chcemy przygotować zacierki, należy zagnieść bardzo gęste ciasto z jajka, 1/2 szklanki mąki i ewentualnie kilku kropel wody, zetrzeć je na grubej tarce jarzynowej i ugotować w wodzie, po czym dodać do zupy.