Zupa z jarzyn zwana miszkulancją

(6 porcji)

na wywar: 2 marchwie, pietruszka, mały seler, por, 2 suszone grzyby
na zupę: 1/4 niedużej białej kapusty, szklanka ugotowanej drobnej białej fasoli, średnia marchew, 6 średnich ziemniaków, 2 łyżki masła, łyżka mąki, sól, 2 łyżki siekanego kopru

1. Z 6 szklanek wody, warzyw oraz grzybów ugotować wywar. Przecedzić. O ile warzywa zbyt mocno się nie rozgotowały, można z nich przyrządzić sałatkę jarzynową.
2. Do osolonego wywaru dodać pokrojone w plasterki ziemniaki, pokrojoną w paski marchew, poszatkowaną kapustę i fasolę. Gotować, aż wszystkie składniki będą zupełnie miękkie.
3. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, połączyć z zupą i zagotować. Posypać koprem.

Tę samą zupę w wersji nie przeznaczonej na post gotować można na rosole lub wywarze mięsnym. W niektórych domach dodawano do niej krojoną w kostkę brukiew.