Zupa z jabłek (garus)
20 jabłek, 2-3 cm laski cynamonu lub szczypta mielonego, 3-4 godziki, cukier do smaku (w zależności od kwaśności jabłek), szklanka kwaśnej śmietany, łyżeczka mąki
na kluski francuskie: 2 łyżki masła, 2 jajka, 2 1/2 łyżki mąki
1. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na drobne cząstki, zalać 6 szklankami wody, dodać godziki, cynamon i ugotować.
2. Przestudzić, zmiksować i posłodzić do smaku.
3. Przygotować kluski francuskie: utrzeć masło, dodając do niego żółtka, a na koniec mąkę. Ubić pianę z białek i wymieszać.
4. Zupę zagotować. We wrzącej gotować kładzione łyżką francuskie kluski. Wyjmować je łyżką cedzakową.
5. Zaprawić zupę śmietaną, dodać kluski i podawać na gorąco.
Zupę tę podawano także z makaronem lub ziemniakami purée.