Zupa rybna klarowna

(4 porcje)

2 marchwie, pietruszka, 2 cebule, por, kawałek selera, kawałek liścia laurowego, 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, sandacz wagi ok. 1 kg, łyżka masła

1. Warzywa obrać, pokroić na kawałki, zalać 6 szklankami wody, dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować około godziny. Pod koniec posolić.
2. Sandacza sprawić, odciąć niepotrzebne części, można nawet wyfiletować, ale zachować kręgosłup.
3. Rybę ułożyć w garnku (zarówno mięso, jak i kręgosłup), zalać przecedzonym wywarem i gotować 25 minut.
4. Wyjąć, pozostawić w ciepłym miejscu i podawać jako danie.
5. Przed podaniem do zupy dodać łyżeczkę masła.

Klarowną zupę rybną podaje się jak rosół, z makaronem. Można dodać posiekaną zieloną pietruszkę.