Zupa rybna

(4 porcje)

30-40 dag filetów z ryby, marchew, pietruszka, kawałek selera, por, 2 cebule, 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, sól, 4 szklanki wody, łyżka mąki, 1/2 szklanki śmietany 22%, łyżka siekanej zielonej pietruszki lub koperku

1. Ugotować wywar z marchwi, pietruszki, pora i selera z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu i liścia laurowego oraz wody.
2. Filety rybne pokroić na kawałki, zalać przecedzonym wywarem
i gotować co najmniej 30 minut. Lekko ostudzić i zmiksować.
3. Zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.

Podawać z szerokim makaronem, najlepiej domowym.
W ten sam sposób można ugotować zupę z drobnych ryb rzecznych, jednak w takim przypadku należy przetrzeć ją przez sito lub durszlak, aby usunąć drobne ości.