Zupa purée z marchwi

(4-6 porcji)

na wywar: 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, por, cebula
1/2 kg młodej marchwi, 3 łyżki masła, sól, cukier do smaku, 2 łyżki mąki

1. Ugotować wywar z warzyw i 4 szklanek wody.
2. Marchew obrać, pokroić w talarki, dodać łyżkę masła, kilka łyżek wody i udusić na niewielkim ogniu pod przykrywką.
3. Uduszoną marchew zmiksować, a następnie dodać wywar, sól i cukier.
4. Przygotować zasmażkę z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki, dodać do zupy i zagotować.
Zupę tę w tradycyjnej kuchni polskiej serwowało się z grzankami z czerstwej bułki (kroi się ją w kostkę, podsmaża na patelni, a na koniec dodaje łyżeczkę masła), podawanymi zazwyczaj w osobnym naczyniu, gdyż wsypane do zupy od razu stają się miękkie i nieapetyczne.