Zupa potage royal
(6 porcji)
marchew, pietruszka, por, cebula, nieduży seler, 1/4 główki kapusty włoskiej, 3 suszone grzybki, 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 1/2 listka laurowego, łyżka masła, szklanka zielonego groszku, 10 dag zielonej fasolki szparagowej, szklanka pokrojonych na kawałki szparagów, 10 listków szczawiu lub szpinaku
na krem royal: 5 jajek, szklanka słodkiej śmietanki, sól, biały pieprz
1. Marchew, pietruszkę, por, cebulę i kawałek selera oraz kawałek kapusty włoskiej pokroić na kawałki i zalać 8 szklankami wody. Dodać suszone grzybki, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, po czym gotować, aż wygotuje się około jednej czwartej części płynu.
2. Zielony groszek, posiekane szparagi i pokrojoną fasolkę szparagową poddusić z masłem i częścią wywaru.
3. Dodać pozostały wywar oraz szczaw lub szpinak. Raz jeszcze zagotować, soląc zupę do smaku.
4. Ubić w rondelku jajka ze śmietanką i odrobiną soli do smaku, wstawić do większej formy z wodą sięgającą do połowy rondelka i wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C.
5. Kiedy masa w rondelku się zetnie, pokroić na porcje na przykład poziomo, na krążki, jak biszkopt do tortu.
6. Każdą porcję kremu jajecznego zalać zupą.