Zupa na suchy post

(6 porcji)

10 dag dobrych suszonych śliwek bez pestek, kawałeczek laski cynamonu, 4 suszone grzyby (ok. 3-4 dag), łyżka mąki, sól i cukier do smaku, po łyżce na osobę gotowych suszonych zacierek

1. Śliwki zalać szklanką wody i ugotować do zupełnej miękkości. Lekko ostudzić. Zmiksować.
2. Grzyby suszone umyć, zalać 2 szklankami wody, ugotować do miękkości, po czym posiekać i zmiksować lub tylko drobno posiekać. Na grzybowym wywarze ugotować zacierki.
3. Połączyć wywar śliwkowy z grzybowym i z ugotowanymi zacierkami, posolić i posłodzić do smaku.

Ta zupa o niezwykle oryginalnym smaku podawana była w dni szczególnie rygorystycznego, tak zwanego suchego postu, w Wielki Piątek, w dzień Wigilii lub Popielca.