Zupa karmelitańska

(6 porcji)

1/2 szklanki kaszy perłowej, 3/4 szklanki drobnej białej fasoli, 6 ziemniaków, 2 łyżki masła, sól, łyżka siekanej zielonej pietruszki lub koperku

1. Namoczyć fasolę w 2 szklankach wody. Po kilku godzinach ugotować do miękkości.
2. Kaszę zalać 2 szklankami wody i również ugotować do miękkości.
3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać 2 szklankami wody i ugotować.
4. Ugotowaną kaszę utrzeć z masłem za pomocą drewnianej łyżki.
5. Połączyć kaszę z fasolą wraz z zalewą oraz z ziemniakami wraz z wodą, w której się gotowały.
6. Doprawić solą, razem silnie zagrzać, a na koniec posypać siekanym koperkiem lub pietruszką.

Zupę tę najłatwiej przyrządzić, używając kaszy w torebce: ugotować ją według przepisu, następnie utrzeć z masłem i dodać około 1 1/2 szklanki wody. Aby zupę przygotować jeszcze bardziej ekspresowo, można użyć konserwowej białej fasoli z puszki, ewentualnie wykorzystując również zalewę.