Ziemniaki

Gdyby zważyć korzyści, kto wie, czy te płynące z przywiezienia ziemniaków nie wzięłyby góry nad galeonami złota, jakie trafiały z podbitej Ameryki do chrześcijańskich władców Europy. Ziemniaki bowiem w dużym stopniu nakarmiły nasz głodujący często kontynent.
Przyjmowane z rezerwą jako podejrzane, bo rosną wszak w ziemi, siedlisku sił nieczystych, stały się najpierw daniem bogaczy, podawane jako zamorski rarytas, szczególna ozdoba menu. Odkąd weszły na nasze stoły, robiły zawrotną karierę. Z biegiem lat straciły jednak pozycję eleganckiego warzywa, którą zajmowały jeszcze pod koniec XVIII stulecia. Wiek XIX przyniósł tak wielkie rozpowszechnienie ziemniaków, że trafiły również na stoły najuboższych, jako że były coraz tańsze. W Polsce ziemniaki zawsze rosły doskonale, plony były znakomite i może dlatego pomysłów na ich wykorzystanie bardzo dużo, znacznie więcej niż w kuchniach innych krajów, gdzie także się je uprawiało i uprawia.
Ziemniaki to nie tylko lubiany dodatek do mięs, ryb czy warzyw.
Z ziemniaków przyrządzać można wiele zaskakujących smakiem dań, niemal na każdą okazję.