Ziemniaki zapieczone z grzybami

(6 porcji)

1 kg ziemniaków, 10 dag suszonych grzybów (lub 1/2 kg świeżych), 4 łyżki śmietany 18%, i masła, sól, pieprz, 3/4 szklanki startego żółtego sera, 2 łyżki tartej bułki

1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, odcedzić i lekko ostudzić.
2. Suszone grzyby namoczyć na godzinę w 2 szklankach wody, po czym ugotować, odparowując jak najwięcej płynu.
3. Miękkie grzyby posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Jeśli używamy świeżych grzybów – posiekać i udusić je z masłem.
4. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z grzybami i śmietaną oraz połową startego sera. Ułożyć na żaroodpornym półmisku posmarowanym masłem, posypać wierzch resztą startego sera i tartą bułką. Zapiec w piekarniku. Kiedy na wierzchu powstanie rumiana skorupka, danie jest gotowe.