Ziemniaki wypiekane z jajkami i śledziem

(6 porcji)

1 kg ziemniaków, 4 jajka, 2 filety śledziowe, łyżka siekanego koperku i łyżka siekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki stopionego masła, szklanka śmietany 18%

1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, odcedzić, obrać i pokroić na plasterki. Wymieszać z koperkiem i siekaną zieloną pietruszką oraz pokrojonym w kostkę śledziem.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić na plasterki.
3. Na żaroodpornym półmisku ułożyć warstwę ziemniaków ze śledziem, skropić masłem, ułożyć warstwę plasterków jaj, po czym znów ziemniaki ze śledziem. Pokropić wierzch stopionym masłem.
4. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku o temperaturze 170°C.