Ziemniaczano–orzechowe krokiety

(4 porcje)

6 średnich ziemniaków, 2 łyżki tartej bułki, 10 dag orzechów włoskich, jajko, łyżka siekanej zielonej pietruszki, sól
do panierowania: jajko, 2 łyżki tartej bułki
do smażenia: łyżka masła, 3 łyżki oliwy z oliwek
1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i ciepłe przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce.
2. Orzechy drobno posiekać lub zemleć w młynku do orzechów.
3. Wymieszać ziemniaki z tartą bułką, jajkiem, mielonymi orzechami oraz siekaną zieloną pietruszką, doprawić solą.
4. Formować małe, owalne krokiety, panierować w rozbitym jajku i tartej bułce, a następnie smażyć na maśle z oliwą na złoty kolor.

Krokiety takie stanowić mogą doskonały dodatek do kapusty z grzybami.