Ziemniaczane placuszki pieczone
(4-6 porcji)
1 kg ziemniaków, 2 dag drożdży, szklanka z czubem mąki, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, 4 łyżki masła, 3 łyżki cukru, szczypta soli
do smarowania: 2 łyżki masła
do posypywania: 2 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu
1. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i rozdrobnić za pomocą tłuczka lub przecisnąć przez praskę.
2. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z odrobiną mąki i postawić
w ciepłym miejscu, aby wyrosły.
3. Do wyrośniętych drożdży dodać ziemniaki, jajka, cukier, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
4. Wyrobić ciasto, zagniatając je na stolnicy. Formować niewielkie gałki, rozpłaszczać je, układać na wysmarowanej masłem blasze i pozostawić do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ponakłuwać widelcem, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i cynamonem.
6. Piec w temperaturze 170°C około 30 minut. Podawać zawsze gorące, a jeśli wystygną – odgrzać w piekarniku.