Ziemniaczane opiekanki z grzybami

(4 porcje)

1/2 kg ziemniaków, 2 jajka na twardo, 3 dag suszonych grzybów, cebula, 3 łyżki oleju lub masła, łyżka siekanego zielonego kopru, łyżka siekanej zielonej pietruszki, sól, jajko
do panierowania: jajko, 3 łyżki mąki, 1/4 szklanki tartej bułki
do smażenia: 4-6 łyżek oleju

1. Grzyby namoczyć na godzinę, ugotować w 2 szklankach wody, po czym wyjąć, ostudzić i posiekać.
2. Udusić na oleju lub maśle drobno posiekaną cebulę.
3. Posiekać jajka ugotowane na twardo.
4. Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać grzyby i posiekane jajka, duszoną cebulę, koper, pietruszkę oraz tartą bułkę, a także sól. Wymieszać, najwygodniej rękami.
5. Formować płaskie placuszki, obtaczać w mące, rozbitym jajku i tartej bułce. Smażyć na oleju na złocisto.

Placuszki ziemniaczane podawano z sosem grzybowym przyrządzonym z wywaru pozostałego po gotowaniu grzybów.