Ziemniaczane kopytka

(6-8 porcji)

1 kg ziemniaków, 2 1/2 szklanki mąki, jajko, sól
do okraszenia: 2 łyżki masła
1. Ziemniaki lekko posolić, ugotować, odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce.
2. Do ostudzonych już ziemniaków dodać jajko i 2 szklanki z czubem mąki (pozostała mąka jest potrzebna do formowania klusek). Dobrze wyrobić ciasto.
3. Na posypanej mąką stolnicy lub desce formować wałki grubości palca i kroić je na ukośne kluski.
4. Zagotować 3-4 litry osolonej wody i wrzucić kluski. Kiedy wypłyną na wierzch, gotować nie dłużej niż 2-3 minuty i wyjmować łyżką cedzakową. Polać stopionym masłem.
Kopytka kraszone masłem są samodzielną postną potrawą albo dodatkiem do mięsnych sosów, mięs i pieczeni.