Ziemniaczane kluski z serem lub bryndzą

(4 porcje)

10 ziemniaków, łyżka masła, 2 jajka, 10 dag bryndzy lub pokruszonego białego sera, 1-2 łyżki mleka, ok. szklanki mąki, sól
do kraszenia klusek: 3 łyżki masła, 2 łyżki tartej bułki

1. Ziemniaki ugotować, odcedzić, ostudzić i rozdrobnić tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do purée.
2. Oziębioną masę ziemniaczaną utrzeć z łyżką masła, 2 jajkami, białym serem lub bryndzą – jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać łyżkę lub dwie mleka. Posolić.
3. Masę ziemniaczaną wyłożyć na stolnicę z mąką, uformować wałki, obtaczając je w mące, po czym pokroić na skośne kluseczki w kształcie kopytek.
4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić kluski i gotować je co najmniej 10 minut.
5. Na suchej patelni zrumienić tartą bułkę, dodać masło, a kiedy się połączą – polać kluski.