Wytworny „pasztet z jajek”

(10-12 porcji)

14 jajek, 6 suszonych grzybów, 2 łyżki masła, cebula, 1/2 szklanki szyjek rakowych (do kupienia w dobrych sklepach rybnych), szklanka ugotowanego mięsa z białej ryby (szczupak, sandacz lub dorsz), bułka, 1/2 szklanki mleka, sól, pieprz, łyżka masła do wysmarowania półmiska

1. Dziesięć jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i posiekać.
2. Grzyby namoczyć na godzinę w 2 szklankach wody i ugotować, wyparowując cały płyn. Ostudzić i posiekać.
3. Namoczyć w mleku bułkę, odcisnąć i rozdrobnić.
4. Na maśle podsmażyć na złoto drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i 3 surowe jajka, rozdrobnioną rybę, szyjki rakowe odsączone z zalewy, rozdrobnioną bułkę, a na koniec siekane jajka na twardo. Doprawić solą i pieprzem.
5. Pasztet wyłożyć na posmarowany masłem żaroodporny półmisek, posmarować po wierzchu rozbitym surowym jajkiem i 20 minut zapiekać w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Taki pasztet podawano jako eleganckie gorące danie na wstępie postnych przyjęć. Dziś może nam posłużyć jako główne danie dla przyjaciół wegetarianów.