Węgorz z ryżem i grzybami
(4 porcje)
ok. 80 dag świeżego węgorza, marchew, cebula, średni por, kawałek selera, 10 suszonych grzybów, 3 ziarna ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, 3/4 szklanki ryżu, sól, pieprz
do wysmarowania naczynia: łyżka masła
1. Węgorza oczyścić, natrzeć skórę garścią soli, podzielić na porcje.
2. Marchew, cebulę, por i seler zetrzeć na jarzynowej tarce lub bardzo drobno pokroić. Obłożyć nimi surowego węgorza.
3. Namoczyć grzyby w 3 szklankach wody i ugotować. Powinno pozostać około 1 1/2 szklanki wywaru. Grzyby odsączyć i niezbyt drobno posiekać.
4. Ryż ugotować w dużej ilości wody i odcedzić.
5. W wysmarowanym naczyniu do zapiekania ułożyć połowę ryżu, na nim węgorza wraz z warzywami, grzyby i znów warstwę ryżu. Każdą warstwę posypać lekko solą i pieprzem. Całość zalać pozostałym wywarem
z grzybów.
6. W zakrytym szczelnie naczyniu zapiekać potrawę 90 minut w temperaturze 170-180°C.