Węgorz w sosie koperkowym

(6-8 porcji)

węgorz wagi ok. 1-1,2 kg, marchew, pietruszka, kawałek selera, por, cebula, 5 ziaren pieprzu, kawałek liścia laurowego, łyżka soku z cytryny
na sos: 3/4 szklanki śmietany i łyżeczka mąki, 3 łyżki posiekanego koperku, sól

1. Z marchwi, pietruszki, selera, pora, cebuli, pieprzu i liścia laurowego ugotować wywar, posolić.
2. Węgorza oczyścić, natrzeć skórę garścią soli, pokroić na kawałki.
3. Zalać rybę gorącym wywarem, dodać sok cytrynowy i gotować
30 minut.
4. Roztopić w garnku masło, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje, dodać śmietanę i 3/4 szklanki wywaru od ryby, posiekany koper i zagotować.
5. Do sosu włożyć rybę i gotować na niewielkim ogniu około 10 minut.

Węgorz taki najlepiej smakuje z ziemniakami wody, ale można go podawać także z ryżem.