Szpinakowe kotlety

(4 porcje)

1/2 kg szpinaku, łyżka mąki, 1 1/2 łyżki masła, 3 łyżki śmietany, ząbek czosnku, 3 łyżki tartej bułki, 2 jajka
do panierowania: 2 łyżki mąki, 3 łyżki tartej bułki, jajko
do smażenia: 4 łyżki oleju

1. Szpinak oczyścić, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować przez 3 minuty, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą, po czym zemleć w maszynce lub posiekać tasakiem.
2. Rozgrzać 1 1/2 łyżki masła, dodać łyżkę mąki, a kiedy zasmażka spieni się i zbieleje, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Smażyć, aby odparowała woda. Odstawić do ostygnięcia.
3. Do szpinaku wbić 2 jajka, dodać tartą bułkę i dobrze wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, pozostawić na pewien czas, aby tarta bułka spęczniała.
4. Formować kotleciki, obtaczać je w mące, następnie w jajku i wreszcie w tartej bułce.
5. Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron.