Szparagi zapiekane
(4 porcje)
2 pęczki szparagów, 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, 4 jajka, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta białego pieprzu, 4 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera, sól
1. Ugotować obrane z włókien szparagi w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.
2. Ugotowane szparagi pokroić na kawałki długości 2-3 centymetrów.
3. Dwie łyżki masła rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje, wlać mleko i tyle wywaru spod szparagów, aby powstał dość gęsty beszamel. Zestawić z ognia i lekko ostudzić. Dodać jajko, wymieszać.
4. Wymieszać z sosem pokrojone szparagi, ułożyć na żaroodpornym półmisku wysmarowanym resztą masła, posypać suto parmezanem i zapiekać około 10-15 minut w temperaturze 180°C.
Szparagi od kilku stuleci były ulubionym warzywem zamożnych Polaków. Możni panowie, w których dworach prowadzono szparagarnie, w podróż
w sezonie szparagowym wypuszczali się jedynie wtedy, gdy w bagażu wieziono spory zapas tego smakołyku.