Sznycle z suszonych grzybów

(4 porcje)
8 dużych kapeluszy suszonych grzybów, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, 3 łyżki tartej bułki, jajko, sól, pieprz
do smażenia: 2 łyżki masła, 4 łyżki oleju lub oliwy

1. Kapelusze suszonych grzybów umyć, ułożyć w płaskim naczyniu, zalać mlekiem i zostawić na co najmniej godzinę. Wlać 1/2 szklanki wody i ugotować grzyby na miękko, starając się odparować jak najwięcej płynu.
2. Grzyby odsączyć, posypać solą i pieprzem.
3. Obtoczyć grzyby w mące, następnie w rozbitym z odrobiną wody jajku i na koniec w tartej bułce.
4. Rozgrzać masło z olejem lub oliwą i smażyć panierowane grzyby z obu stron na złoto.

Tak przyrządzone grzyby były podawane zazwyczaj jako przekąska, mogą jednak stanowić danie postnego obiadu, z dodatkiem ziemniaków lub kaszy gryczanej.