Sznycle z jaj

(4-6 porcji)

9 jajek, 2 czerstwe bułki, 2 cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, łyżka siekanego kopru, łyżka siekanej zielonej pietruszki
do obtaczania: 1/2 szklanki tartej bułki
do smażenia: łyżka masła i 4 łyżki oliwy lub oleju

1. Ugotować 8 jajek, ostudzić i obrać.
2. Bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć.
3. Cebule drobno posiekać i podsmażyć na złoto na 2 łyżkach masła.
4. Jajka, bułki oraz cebulę zemleć w maszynce. Do masy dodać pietruszkę i koper, surowe jajko, pieprz i sól. Wyrobić.
5. Formować sznycelki i obtaczać w tartej bułce.
6. Smażyć z obu stron na rumiano w mieszance masła i oliwy lub oleju.

Sznycle z jajek doskonale smakują z młodą zasmażaną słodką kapustą, co doradzały stare książki kucharskie.