Szczupak z kluseczkami
(4-6 porcji)
szczupak wagi ok. 1 kg, marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera, 5 ziaren pieprzu, kawałek liścia laurowego, 1/2 paczki włoskiego cienkiego makaronu, 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz
1. Z marchwi, pietruszki, selera i cebuli z pieprzem i liściem laurowym oraz 4 szklanek wody ugotować wywar.
2. Szczupaka sprawić i podzielić na kawałki.
3. Do gorącego, przecedzonego i osolonego wywaru włożyć szczupaka i gotować, aż będzie miękki, czyli około 30 minut, po czym wyjąć go i odstawić w ciepłe miejsce.
4. Na pozostałym wywarze spod ryby ugotować makaron, nie odlewać. Kiedy będzie miękki, doprawić go w miarę potrzeby solą, dodać śmietanę i ponownie zagrzać.
5. Polać sosem z kluskami rybę.