Szczupak w sosie szafranowym

(6 porcji)

szczupak wagi ok. 1 kg, marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera, kilka ziaren pieprzu, łyżka masła, łyżka mąki, 1/2 szklanki wina, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki rodzynek sułtanek, 3-4 nitki szafranu, 1/2 szklanki śmietany

1. Szczupaka sprawić, ale pozostawić w całości.
2. Marchew, pietruszkę, cebulę, selera, ziarna pieprzu oraz sól zalać 4 szklankami wody i ugotować wywar.
3. W wywarze gotować szczupaka 30 minut.
4. Namoczyć w winie szafran.
5. W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje, wlać szklankę wywaru spod ryby. Dodać, przecedzając przez sitko, wino z namoczonym w nim szafranem oraz rodzynki. Zagotować, po czym dodać śmietanę.
6. Szczupaka ułożyć na półmisku, polać sosem i przybrać plasterkami cytryny.