Świeże śledzie w czerwonym winie
(4 porcje)
4-6 filetów świeżych śledzi bez kręgosłupa (są w sprzedaży podwójne filety), ząbek czosnku, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki masła, łyżka musztardy, 1/2 szklanki czerwonego wina, 2 kopiaste łyżki tartej bułki, pieprz, sól
1. Śledzie pokroić na mniejsze cząstki.
2. Wymieszać musztardę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
i zieloną pietruszką. Natrzeć tą mieszanką kawałki śledzia. Posypać solą
i pieprzem.
3. Zalać śledzie czerwonym winem, poukładać maleńkie kawałeczki masła.
4. Tartą bułkę zrumienić na suchej patelni i posypać wierzch potrawy.
5. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180°C. do momentu, kiedy wierzch wyranie zaczyna się rumienić.