Śledzie w winie

4 śledzie, mała cebula, duży por, 1/2 szklanki oliwy lub dobrego oleju,
1/2 cytryny, 3/4 szklanki wina (może być słodkie owocowe wino domowe),
5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, na czubek łyżeczki mielonego imbiru, płaska łyżka cukru (jeśli użyje się wina wytrawnego)

1. Śledzie umyć, zalać zimną wodą i moczyć 3-4 godziny. Obrać ze skóry, usunąć ości i pokroić mięso w dzwonka.
2. Zagotować wino z pieprzem, zielem angielskim i imbirem. Wystudzić pod pokrywką.
3. Wymieszać wino z oliwą, Jeśli wino nie było słodkie, dodać sól.
4. Cebulę drobno posiekać, pory pokroić w cieniutkie paseczki.
5. Układać warstwę śledzi, posypywać porem i cebulą, znów kłaść śledzie, na to por z cebulą, aż do wyczerpania składników.
6. Zalać winem z oliwą i odstawić na co najmniej 2 dni, ale naprawdę doskonałe stają się po 4 dniach.